Patrick Macnee

John Steed speelde in alle seizoenen mee. Hij was een avonturier, een levensgenieter en stond ook bekend om zijn goede smaak, hield van champagne en vrouwelijk schoon. Maar bovenal was hij een echte heer, altijd correct gekleed met zijn onafscheidelijke bolhoed en paraplu. Ooit uitgeroepen tot best gekleedde man op Aarde. Hij vond zijn eigen leven onbelangrijk en was bereid zijn leven te geven om zijn partners te redden. Hij hield ervan risico's te nemen en had een goed gevoel voor humor.

 

 

 

Geboren Daniel Patrick Macnee 6 februari 1922 Paddington, Londen, Engeland. Overleden 25 juni 2015 te Rancho Mirage (Californië)

Film-, televisie-acteur, vooral bekend voor zijn rol als de geheim agent John Steed in de serie The Avengers.

·

Het vroege leven

Macnee, de zoon van Dorothea Maria en Daniel Macnee, een race paard trainer .Zijn grootmoeder van moederszijde was Frances Alice Hastings, die afstamde van de graven van Huntingdon - Macnee heeft lang gesuggereerd dat hij een verre relatie van Robin Hood zou zijn, soms naar verluid het zwarte schaap van de familie Huntingdon. Macnee's overgrootvader was Schots portretschilder Sir Daniel Macnee.

Zijn ouders scheidden nadat zijn moeder verklaarde lesbisch te zijn. Hij werd opgeleid bij Eton College, kreeg de opdracht als een luitenant bij de Koninklijke Marine te dienen en werd bekroond met de Atlantische Oceaan Star voor zijn dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het begin van zijn acteercarrière in Canada, verscheen Macnee in bijrollen in een aantal films, met name als een extra rol in Sir Laurence Olivier's Hamlet (1948), in de Gene Kelly voertuig Les Girls (als een Old Bailey advocaat) en tegenspeler Anthony Quayle van de1956 oorlogsfilm The Battle of the River Plate. Hij had een kleine rol in de 1951 versie van Scrooge (A Christmas Carol in de VS) als de jonge Jacob Marley.

 

The Avengers

Ondanks de vele rollen in het theater, op televisie en in de bioscoop, is Macnee nog steeds het beste bekend als John Steed in de serie The Avengers (uitgezonden 1961-1969). In de eerste serie speelde Ian Hendry de hoofdrol. Steed was het secundaire karakter, de assistent van David Keel. Macnee kreeg de hoofdrol na het vertrek van Hendry aan het eind van het eerste seizoen. Hij speelde tegenover enkele vrouwelijke partners onder wie Honor Blackman, Diana Rigg en Linda Thorson. Steed was ook het centrale karakter van een revival; The New Avengers, waarin hij samen speelde met Purdey (Joanna Lumley) en Mike Gambit (Gareth Hunt).

Tijdens de jaren '60, co-schreef Macnee twee romans gebaseerd op de originele Avengers, met de titel Dead Duck en Deadline. In 1988 schreef hij zijn autobiografie, In 1995 werd er een documentaire gemaakt, The Avengers: The Journey Back, geregisseerd door Clyde Lucas.

 

Andere rollen

Andere opmerkelijke rollen van Macnee zijn Sir Godfrey Tibbett tegenover Roger Moore in de James Bond film A View to a Kill, zoals Major Crossley in The Sea Wolves (opnieuw met Moore), gastrollen in Encounter, Alias Smith and Jones, Heart to Heart , Murder, She Wrote, Battlestar Galactica en The Love Boat. Hij verscheen in aflevering 10 van de serie een van de The Twilight Zone in 1959 ("Judgment Night"). Hoewel Macnee roem had als de heldhaftige Steed, zijn de meeste van zijn gastoptredens schurkachtige rollen geweest. Hij presenteerde ook de Amerikaanse paranormale serie, mysteries, magie en wonderen. Macnee maakte zijn Broadway debuut als de ster van het mysterie Anthony Shaffer's Sleuth in 1972

Op televisie, in 1975, verscheen Macnee als kapitein van het schip met Peter Falk en Robert Vaughn in de Columbo aflevering "Troubled Waters". Hij had terugkerende rollen in de misdaad-serie Gavilan met Robert Urich en in de 1984 satire op de big business, Empire, zoals de dreigende MD Calvin Cromwell. In de oorspronkelijke versie van de jaren '70 Battlestar Galactica, Macnee was de stem van de boze dwingende leider van de Cylons, en verscheen op het scherm als de kwade Count Iblis.

Sherlock Holmes en Doctor Watson

In 1984, verscheen Macnee in Magnum, P.I. als een gepensioneerde Britse agent die gelooft dat hij Sherlock Holmes is (in een seizoen vier afleveringen getiteld "Holmes is Where the Heart is"). Hij speelde Watson drie keer: een keer om Roger Moore's Sherlock Holmes in een 1976 tv-film, Sherlock Holmes in New York en twee keer met Christopher Lee (Incident at Victoria Falls en Sherlock Holmes en de Leading Lady). Hij speelde Holmes in een andere tv-film, The Hound of London (1993).

 

Latere rollen

Hij verscheen ook in een aantal cult films: in The Howling als 'Dr George Wagner' (grillig genoemd naar de directeur van de 1941's The Wolf Man) en als 'Sir Denis Eton-Hogg' in de rockumentary komedie This Is Spinal Tap. In 1981 speelde hij Dr Stark in The Creature . Hij nam Leo G. Carroll 's rol als hoofd van UNCLE in De terugkeer van de man uit UNCLE: De vijftien-jaar-later Affair, geproduceerd door Michael Sloan, in 1983, verschilde zijn rol van Carroll's van Alexander Waverly. Patrick speelde in de jaren 1990 science fiction serie Super Force als EB Hungerford (de zogenaamde "MR H.." Door lab-assistent FX) in de piloot en zijn computer tegen-deel, werd zijn karakter gedood. Macnee verscheen ook als een ondersteunend karakter in de 1989 science fiction parodie, Kreeft Man From Mars, zoals prof. Plocostomos en in Frasier, seizoen 8, aflevering 11. Hij zou ook een cameo verschijning spelen in de Sci-Fi Amerikaanse televisie vuilnisman series als Doctor Walton, een psychiater.

Macnee fungeert als de verteller voor verschillende "behind-the-scenes 'featurettes, vermeld op de James Bond serie van DVD's. Hij leende zijn stem in een cameo als 'Invisible Jones' in de1998 filmversie van The Avengers (waarin Steed werd gespeeld door Ralph Fiennes), en hij ook te zien was in twee pop video's als Steed in de oorspronkelijke Avengers beelden in de The Pretenders video Don't Get Me Wrong, en in de video van de Oase van haar lied Don't Look Back in Anger in 1996, als chauffeur van de band, een rol vergelijkbaar met die waarin hij heeft gespeeld in de 1985 James Bond-film A View To A Kill.

Hij is ook te zien geweest in diverse tv-commercials, waaronder een in 1990 voor het Zwitserse Chalet, de Canadese restaurant-keten, en tal van audio-boeken, met name voor de audio-boek releases van de vele romans opgenomen door Jack Higgins. Hij registreerde ook de kinderboeken; het muzikale leven van Gustav Mole, en het vervolg, The Lost Music (Gustav Mole's War on Noise), beide geschreven door Michael Twinn.

 

Het persoonlijke leven

Macnee heeft twee kinderen, Rupert en Jenny, uit zijn eerste huwelijk met Barbara Douglas (1942-1956). Zijn tweede huwelijk (1965-1969) was met actrice Katherine Woodville. Zijn derde huwelijk was met Baba Majos de Nagyzsenye (van 1988 tot haar dood in 2007).

Macnee was een fervent nudist, soms tot ongenoegen van zijn vrienden en mede-sterren:. Hij nodigde een keer Honor Blackman uit om hem naakt te zien tennissen, een uitnodiging die ze weigerde.

Macnee werd Amerikaans staatsburger in 1959.