Het Radiokabinet

Enkele jaren geleden ging ik met collega's ter gelegenheid van een jubilaris uit eten in Het Spinnewiel aan de Laan van Nieuw Oost Indië te Den Haag en overal in dit restaurant stonden tegen de muren op stellingen diverse oude radio's tentoongesteld. Wellicht dat de entourage van deze eetgelegenheid de bron van inspiratie vormde om oude radio's te verzamelen.

Ongeveer tegelijkertijd had een oud transistorradiootje uit 1968 : een Telefunken Banjo Automatic die in onze keuken stond het begeven. Omdat ik het eigenlijk zonde vond deze transistorradio zomaar weg te gooien was de stap gezet om een radiocollectie op te bouwen. In feite was deze radio mijn eerste exemplaar en er zouden nog vele volgen. Het is niet per se mijn intentie om ze spelend te krijgen; evenmin verander ik iets aan het uiterlijk; dat geeft mijn collectie iets authentieks; je mag zien dat het radio's zijn die sporen van ouderdom bevatten. Sommige radio's doen het nog wel maar ik vind het riskant om hele oude radio's op het lichtnet aan te sluiten; het snoertje van een Kolibri 2 radio uit 1954 verkeert in een dermate staat van ontbinding dat het onverantwoord is deze radio uit te proberen.

Veel exemplaren uit mijn collectie heb ik aan kunnen schaffen via Marktplaats en soms werden ze dan opgestuurd of ging ik ze zelf afhalen. Ik ben zelfs in Haarlem geweest om een oude radio op te halen want de vorige eigenaar voelde er niets voor om de radio op te sturen. Soms krijg ik zomaar een radio cadeau maar ik ben ook vaak bij een radiobeurs aan de Ceintuurbaan te Rotterdam geweest. Ik vervoerde mijn aanwinsten samen met mijn vrouw in grote boodschappentassen en dan gingen we gewoon met het openbaar vervoer.

Behalve een enorme diversiteit in soorten radio's verschilt de grootte per radio ook enorm; ik heb in mijn collectie ook enkele radio's van voor de Tweede Wereldoorlog dat zijn behalve de oudste tevens de grootste exemplaren. Verder omvat mijn verzameling buizenradio's en transistorradio's uit de jaren '40, '50, '60 en '70 maar de nadruk ligt toch op de jaren '50 en '60.

Als ik een nieuw exemplaar binnen heb probeer ik die met informatie van diverse websites te indexeren om op die manier achter het productiejaar te komen. Het geeft dan voldoening wanneer ik erin geslaagd ben iets over een radio te vinden. Meestal met behulp van informatie op de achterzijde; typenummer etc. Momenteel beslaat mijn collectie 109 exemplaren en ik zou even niet weten waar ik nieuwe aanwinsten kwijt zou kunnen. Een kamer in mijn huis is radiokamer.

 

Frank Faber 3 februari 2017